Innowacja pedagogiczna

W październiku w grupie Pszczółek rozpoczęliśmy innowację pedagogiczną pt. „Klub Zdrowego Łasucha”...

W październiku w grupie Pszczółek rozpoczęliśmy innowację pedagogiczną pt. „Klub Zdrowego Łasucha”. Innowacja ma na celu propagowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród dzieci, uświadamianie istoty doboru produktów spożywczych w codziennej diecie, a także kształtowanie świadomości i odpowiedzialności za własne zdrowie. 
Podczas zajęć, które będą odbywały się raz w miesiącu, przedszkolaki poznają sposób przygotowania deseru lub przekąsek od podstaw. Dzieci niechętnie sięgają po nowe propozycje posiłków i dużą uwagę skupiają na walorach wizualnych i estetycznych podawanych dań. Bezpośrednie zaangażowanie dzieci w przygotowanie, wpływa korzystanie na zwiększanie poczucia sprawczości i odpowiedzialności za swoje zdrowie, a przede wszystkim zachęca do próbowania nowych smaków. Przedszkolaki dokładnie wiedzą, jakie produkty zostały wykorzystane, a także mają okazję do poznania ich smaków już na etapie ich przygotowania.  
Podczas pierwszych zajęć Pszczółki zrobiły sałatkę z rukolą i tuńczykiem, w której każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nieważne czy ktoś zjadł tylko oliwki, pomidorki, tuńczyka czy nasiona słonecznika. Ważne, że dzieci z ochotą postanowiły spróbować samodzielnie wykonanej sałatki. Pierwsze cele osiągnięte.

Tagi

GALERIA