Mali Wielcy Odkrywcy - owoce i warzywa w kuchni

Tym razem realizując programu ,,Mali Wielcy Odkrywcy” przedszkolaki z grupy ,,Pszczółek” przeprowadzały doświadczenia z owocami i warzywami czyli składnikami, które każde dziecko zna...

Tym razem realizując  programu ,,Mali Wielcy Odkrywcy” przedszkolaki z grupy ,,Pszczółek” przeprowadzały doświadczenia z owocami i warzywami czyli składnikami, które każde dziecko zna. Zagadki ,,Jaki to owoc?” i ,,Jakie to warzywo?” nie sprawiły trudności. Dzieci bezbłędnie, z zakrytymi oczami  rozpoznały po smaku wszystkie przygotowane owoce i warzywa. Następnie zabawy badawcze z ogórkiem (posolonym i nieposolonym) zapoznały przedszkolaków ze zjawiskiem osmozy czyli wyrównywaniem zasolenia dwóch środowisk, a doświadczenia z zanurzonym w różnych płynach jabłkiem dostarczyły odpowiedzi na pytanie, czy płyny te uchronią jabłko przed zbrązowieniem. Dzieci sprawdziły również, który z przygotowanych owoców pływa lub tonie w wodzie. a niewidzialny atrament, sok z cytryny wykorzystały do malowania prostych kształtów geometrycznych. Zobaczyły je dopiero po zamalowaniu wyschniętej kartki wywarem z herbaty.

Tagi

GALERIA