Mali Wielcy Odkrywcy - na biało

Drugie zajęcia realizujące program ,,Mali Wielcy Odkrywcy” rozpoczęły się od ,,burzy mózgów” na temat: ,,Jakie białe produkty znajdują się w kuchni?”...

Drugie zajęcia realizujące program ,,Mali Wielcy Odkrywcy”  rozpoczęły się od ,,burzy mózgów” na temat: ,,Jakie białe produkty znajdują się w kuchni?” Padło wiele propozycji, a wśród nich była mąka. I to właśnie różne rodzaje mąki były przedmiotem badań dzieci z grupy ,,Pszczółki”. Przy użyciu lupy, dotyku i węchu sprawdzały właściwości mąki pszennej, żytniej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Z tej mąki też w dalszej kolejności wykonały zabawkę sensoryczną, którą wykorzystają w spontanicznej zabawie manipulacyjnej lub kąciku relaksacyjnym. Dzieci sprawdzały również jak zachowuje się mąka w wodzie, a także badały ciecz nienewtonowską.

Tagi

GALERIA