Dzieci z grupy średniaków dobrze wiedzą jak warzną rolę w ich diecie stanowią warzywa i owoce, dlatego też na chwilę wcieliły się w rolę kucharzy.
Mamy jesień, dlatego też podczas zajęć dzieci dużo mówiły o wartościach odżywczych warzyw i owoców. Każdego dnia dostarczamy naszym podopiecznym witamin zawartych w naturalnych produktach i staramy się, aby owoce i warzywa stanowiły znaczną część diety naszych przedszkolaków. Zajęcia dydaktyczne związane z darami sadu i ogrodu, stały się pretekstem do wykonania sałatki jarzynowej przez dzieci.
W piątek nasze przedszkolaki zamieniły się w kucharzy i kucharki, po założeniu kolorowych fartuszków i czapek. Przed przystąpieniem do pracy, dzieci zapoznały się z zasadami higieny i bezpieczeństwa obowiązującymi podczas przygotowywania posiłków. Po umyciu rąk, wszyscy zajęli miejsca i ochoczo zabrali się do pracy, dzierżąc w dłoniach plastikowe noże. Każdy w skupieniu kroił marchewki, ziemniaki, itp. warzywa, starając się by ich kształt przypominał kosteczkę. Widać było jak sprawnie dzieci radzą sobie z czynnościami kuchennymi, dlatego nic tylko pozazdrościć rodzicom tak fachowej pomocy w domowej kuchni.
Po wymieszaniu składników i doprawieniu sałatki, wszyscy z rozkoszą oddali się degustacji, a czy smakowało pokazują uśmiechnięte miny dzieciaków, które możecie zobaczyć w naszej galerii zdjęć, do której serdecznie zapraszamy!