Nasze średniaki znają już korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania. Dowiedziały się jak ważna jest dieta bogata w produkty zbożowe i zjadanie 5 porcji owoców, warzyw i soków.
Wspólnie z Kubusiem, który zawsze promuje zdrowy tryb życia, postanowiliśmy sami przyrządzić pyszne drugie śniadanie - sałatkę owocową. W tym dniu dzieci przyniosły do przedszkola różne owoce - jabłka, banany, mandarynki. Umyły rączki, założyły kolorowe fartuszki i zabrały się do pracy. Na deseczkach dzieci kroiły owoce, które następnie przesypywały do miseczek. Kiedy sałatka owocowa była już gotowa, ze świeżych pomarańczy wyciskaliśmy sok. Nie było to wcale proste zadanie, bo robiliśmy to za pomocą ręcznej wyciskarki do soków, ale za to sok bardziej nam smakował.
Na talerzykach obok sałatki owocowej znalazła się kolorowa galaretka owocowa. Takie kolorowe drugie śniadanie zniknęło błyskawicznie z talerzyków.
Dzieci postanowiły zachęcić swoich rodziców do wspólnego przygotowywania pysznych i zdrowych deserów. A ponieważ mają już kulinarne doświadczenie, to chętnie się nim podzielą.