,,Pszczółki” realizowały drugi etap programu ,,Mali Wielcy Odkrywcy”. Tym razem poznawały kuchenne eksperymenty z wykorzystaniem produktów i przedmiotów, które używamy w kuchni. Przed przystąpieniem do działania poznały też instrukcję bezpieczeństwa podczas wykonywania eksperymentów.
Zajęcia rozpoczęły od obejrzenia krótkiego filmiku wprowadzającego w tematykę, a następnie przystąpiły do zabaw badawczych podczas, których poznawały właściwości drożdży. Dzieci dowiedziały się, że drożdże działają szybciej gdy połączone są z ciepłą wodą oraz cukrem. Samodzielnie wykonały też ciasto wsypując do wcześniej przygotowanego roztworu drożdży mąkę, a następnie dokładnie mieszając sprawiły, że pozostawione do wyrośnięcia ciasto mogło posłużyć później do zabaw sensorycznych. Każdy z przedszkolaków dotykał i ugniatał kawałek ciasta badając w ten sposób jego właściwości czyli wygląd, zapach, jaki wydaje dźwięk lub też jakie jest w dotyku.