,,Dzień Marchewki” w grupie ,,Pszczółek” rozpoczął się od przygotowania warzywa – marchewki do degustacji (mycie, obieranie). Wiemy dobrze, że nie wszyscy lubią jeść surówki, dlatego omówiliśmy znaczenie jedzenia warzyw pod różnymi postaciami (surowe, gotowane) dla naszego zdrowia. Usłyszeliśmy też deklarację, że przynajmniej niektórzy spróbują surówek przygotowywanych przez nasze panie kucharki.
Zabawę z marchewką zaczęliśmy kilkoma zadaniami. W grupach układaliśmy pocięte na kilka części warzywo, przyporządkowywaliśmy cyfrę do odpowiedniej liczby kropek na marchewce i bawiliśmy się w zabawę ,,Marchewka parzy”
Najprzyjemniejszą częścią zajęć było przygotowanie marchewek do degustacji. Pokroiliśmy marchewki w plasterki, paseczki i starliśmy warzywo na tarce. Ale najwięcej emocji dostarczyło przygotowanie surówki marchewkowo – jabłkowej przy pomocy robota kuchennego. Każdy mógł zaobserwować, jak szybko i sprawnie zostały starte marchewki wraz z jabłkami, a następnie po wymieszaniu składników częstować się surówką.
Surówka wszystkim bardzo smakowała, choć byli i też tacy, którzy tylko się jej przyglądali. Pamiątkowymi zdjęciami zakończyliśmy marchewkowy dzień.