Frytki w Knedelkowie

Ostatnie spotkanie w Knedelkowie za nami. Na zakończenie kulinarnej przygody mali szefowie kuchni przygotowali przekąskę uwielbianą przez wszystkie dzieci- frytki...

Ostatnie spotkanie w Knedelkowie za nami. Na zakończenie kulinarnej przygody mali szefowie kuchni przygotowali przekąskę uwielbianą przez wszystkie dzieci- frytki, w znacznie zdrowszej, niemal beztłuszczowej wersji. Obrane przez panie ziemniaki starszaki sprawnie pokroiły na zgrabne, smukłe frytki, które następnie skropiliśmy olejem i piekliśmy w piekarniku. Pozostało tylko uzbrojenie się w cierpliwość i czekanie, aż nasze frytki nabiorą pięknego złocistego koloru. Przekąska błyskawicznie zniknęła z talerzyków i zaspokoiła apetyty frytkowych wielbicieli

Przepis na nasze frytki:

Składniki:

 - Ziemniak,

- Olej

- Opcjonalnie przyprawy: papryka, zioła, czosnek granulowany

Wykonanie:

Obrane ziemniaki kroimy w słupki. Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar wody i skrobii, dodajemy odrobinę oleju i dokładnie „obtaczmy” nim ziemniaki. Możemy dodać ulubione przyprawy- paprykę, zioła, czosenek granulowany. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180- 190 ºC do uzyskania złotego koloru frytek przez około 30 minut (czas pieczenia uzależniony jest od gatunku ziemniaków).

 

SMACZNEGO!!

Zwieńczeniem ostatniego spotkania w Knedelkowie było odebranie  pamiątkowych dyplomów i wspólne zdjęcie. Pozostaje mieć nadzieję, że zdobyte w czasie naszej kulinarnej wyprawy do Knedelkowa umiejętności i wiadomości pozostaną w pamięci małych kucharzy, a wykazywane w czasie warsztatów kulinarnych zapałał, zaangażowanie w kuchni, radość ze wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków towarzyszyć im będą w przyszłości:)

 

GALERIA