Mazurki wielkanocne

W czasie kolejnych spotkań kulinarnych w Knedelkowie dzieci z grupy starszaków kontynuowały kulinarne przygotowania do Świąt Wielkanocnych...

W czasie kolejnych spotkań kulinarnych w Knedelkowie dzieci z grupy starszaków kontynuowały kulinarne przygotowania  do Świąt Wielkanocnych. Po przygotowaniu zakwasu na żurek przyszedł czas na słodkości - przedszkolaki przygotowały tradycyjne wielkanocne mazurki.

Z przygotowanego przez panie ciasta mali kucharze wycięli spody do mazurków w kształcie pisanki. Panie kucharki upiekły mazurkowe spody, które posmarowaliśmy pysznym karmelem. Tak przygotowane słodkie pisanki dzieci pięknie udekorowały  bakaliami i kolorową cukrową posypką. Każda mazurkowa pisanka prezentowała się pięknie i była niepowtarzalna!

 Mazurek kajmakowy

Składniki na kruchy spód:

       350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki

       100 g cukru pudru

       szczypta soli

       200 g masła, zimnego

       1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

       2 żółtka

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Blachę o wymiarach 35 x 25 cm (lub 40 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna).

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!

Wystudzone ciasto posmarować masą kajmakową.

Posmarowane kajmakiem ciasto udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.*

SMACZNEGO !!!

GALERIA