Dzieci z grupy starszaków rozpoczęły przygotowania do Wielkanocy. Mali kucharze przygotowali zakwas na tradycyjny wielkanocny żurek. Dzieci starannie odmierzyły do słoików odpowiednią ilość mąki, dodały liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony czosnek i skórkę z kromki chleba. Po dodaniu ciepłej, przegotowanej wody dzieci pomieszały wszystkie składniki drewnianą łyżką. Tak przygotowany zaczyn przykryliśmy gazą i odstawiliśmy w ciepłe miejsce. Pozostało uzbroić się w cierpliwość. Dzieci przez kolejne dni doglądały codziennego mieszania naszego zakwasu, a gdy był już gotowy z dumą zabrały go do domu.
Nasz przepis:
Zakwas na żurek
Składniki:
• 7 - 10 łyżek mąki żytniej żurkowej
• 500 -700 ml ciepłej, przegotowanej wody
• skórka z kromki chleba
• 2 ząbki czosnku
• 3 listki laurowe
• 4 ziara ziela angielskiego
Przygotowanie:
Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy połowę wody i mieszamy. Dodajemy resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i skórkę z chleba i mieszamy ponownie.
Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
Po dwóch dniach wyciągamy skórkę z chleba. Zakwas mieszamy codziennie, gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Gotowy zakwas przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce.
SMACZNEGO !