Słodkie kluseczki w Knedelkowie

Tym razem w Knedelkowie zapachniało leniwymi kluskami z brązowym cukrem...

Kolejna wizyta w Knedelkowie za nami. Tym razem mali kucharze przygotowali uwielbiane przez niemal wszystkie dzieci leniwe pierogi. Dzieci umieściły w miskach biały ser, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtko jajka i z nieukrywaną radością, połączyły rękami wszystkie składniki. Białko zostało ubite na sztywną pianę, która ku zaskoczeniu dzieci nie chciała sama wypłynąć z odwróconej do góry dnem miski. Po połączeniu wszystkich składników dzieci obtoczyły klejące się do rąk ciasto w mące, uformowały wałeczki i pokroiły je na małe kawałki. Panie kucharki ugotowały pierogi w przedszkolnej kuchni. Nasze puszyste „leniwe”, podane z masłem i grubym brązowym cukrem, smakowały wyśmienicie i błyskawicznie zniknęły z talerzy. Z pewnością to jeden z tych przepisów, do których będziemy chcieli wrócić w czasie kolejnych spotkań w Knedelkowie.

 

Przepis na nasze leniwe  pierogi:

Składniki:

                     200 g twarogu półtłustego lub tłustego

                     1 jajko (osobno żółtko i białko)

                     pół szklanki mąki pszennej

                     pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)

Sposób przygotowania:

Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.

Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem i cynamonem.

Smacznego !!!

* przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

GALERIA