Czy przedszkolaki potrafią upiec chleb? Oczywiście! Dzieci z grupy starszaków udowodniły, że nie ma zadań, których nie potrafią wykonać. W czasie kolejnego spotkania w Knedelkowie starszaki upiekły domowy chleb. Mali kucharze jak zawsze ochoczo przystąpili do pracy. Starannie odmierzyli mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i cukier. W podgrzanej wodzie rozpuścili drożdże i dokładnie wymieszali wszystkie składniki. Pozostało tylko przełożenie ciasta do foremek i wstawienie ich do pieca. Przedszkole wypełnił zapach świeżego chleba, który starszaki zjadły z apetytem na podwieczorek. Z dodatkiem masła, dżemu i miodu smakował wyśmienicie!
Nasz przepis:
Szybki domowy chleb
SKŁADNIKI:
• 500 dkg mąki pszennej
• 25 dkg drożdży
• 4 łyżki płatków owsianych
• 4 łyżki otrębów pszennych
• 2 płaskie łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• 0,5 litra wody
• wedłg uznania: sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni.
PRZYGOTOWANIE:
Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Wodę podgrzać. Odlać ok. 1/3 szklanki wody i rozpuścić w niej drożdże. Składniki mokre połączyć z suchymi i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Keksówkę o wymiarach 25x12 cm posmarować tłuszczem i wysypać mąką krupczatką. Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C na 10 minut (funkcja pieca góra-dół). Po upływie 10 minut zwiększyć temperaturę do 180°C i piec (z funkcją termoobieg) przez 1 godzinę. Upieczony chleb wyciągnąć z foremki, przełożyć na metalową kratkę do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO !