W czasie kolejnej wizyty w Knedelkowie przedszkolaki przygotowały danie, które śmiało mogą sami przygotować na domową kolację. Dzieci zaopatrzone w ciasto francuskie przygotowały apetyczne „ślimaczki” o smaku uwielbianej przez wszystkich pizzy.
Po omówieniu sposobu przygotowania naszego dania starszaki, z prędkością godną mistrzów kuchni, starannie pokroiły szynkę w drobną kosteczkę i starły na tarce ser żółty. Ciasto francuskie posmarowaliśmy ketchupem oraz posypaliśmy aromatyczną mieszanką ziół. Pozostało tylko równomiernie rozłożyć na cieście przygotowane składniki, zwinąć wszystko w rulon i pokroić na niewielkie kawałki. Nasze „ślimaczki” ułożyliśmy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i poprosiliśmy panie kucharki o dopilnowanie ich podczas pieczenia. Całe przedszkole wypełnił apetyczny zapach, a my po kilkunastu minutach mogliśmy delektować się pysznymi mini pizzami:)
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
SKŁADNIKI:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 15 dag sera gouda
• 10 dag szynki w plasterkach
• 4 łyżki ketchupu
• 1 łyżka przyprawy do pizzy
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Następnie na całą powierzchnię ścieramy na drobnej tarce ser żółty, układamy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Ciasto francuskie zawijamy jak roladę, mocno dociskając. Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Ślimaczki mają być zarumienione.
Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO !!!