Wielkanoc polska jest przebogata pod każdym względem: duchowym związanym z naszą wiarą i kościołem, obrzędowym związanym z kulturą chrześcijańską i tradycją wiejską. Pod względem kulinarnym opiera się na fundamentalnych tradycjach polskiej kuchni, a w kolorystyce nawiązuje do pór roku. To bogactwo należy przekazywać najmłodszym, by budować ich tożsamość kulturową i historyczną.
Biblioteka Główna, realizując projekt Fundacji BGK zajęła się wycinkiem Wielkanocy kulinarnej, wypiek ciast.
Pokolenie – pokoleniu : to najlepsza szkoła życia, także w zakresie pieczenia. Panie z Koła chętnie współpracowały z młodymi matkami, nie kryjąc wiedzy tajemnej na temat kulinariów świątecznych. W wyniku obopólnej współpracy z pieca wydobyto „babeczki wielkanocne”. Prababcia Józia na spotkaniu z dziećmi dnia następnego pokazała dzieciom jak można babeczki udekorować, by poprawić i smak i wygląd wypieku. Gdy babeczki uzyskały już doskonały wygląd świąteczny to nadeszła pora, by ocenić ich smak. Rozpoczęło się wielkie degustowanie…
Oprac. Barbara Gasidło