Żurek w Knedelkowie

Wielkanoc tuż tuż, więc pora przygotować prawdziwy swojski żurek...

Dzieci z grupy starszaków rozpoczęły przygotowania do Wielkanocy. Mali kucharze przygotowali zakwas na tradycyjny wielkanocny żurek. Dzieci starannie odmierzyły do słoików odpowiednią ilość mąki, dodały liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony czosnek i skórkę z kromki chleba. Po dodaniu ciepłej, przegotowanej wody dzieci pomieszały wszystkie składniki drewnianą łyżką. Tak przygotowany zaczyn przykryliśmy gazą i odstawiliśmy w ciepłe miejsce. Pozostało uzbroić się w cierpliwość. Dzieci przez  kolejne dni doglądały codziennego mieszania naszego zakwasu, a gdy był już gotowy z dumą zabrały go do domu.

 

Nasz przepis:

 

 Zakwas na żurek

Składniki:

  7 - 10  łyżek mąki żytniej żurkowej
   500  -700 ml ciepłej, przegotowanej wody

  skórka z kromki chleba

  2 ząbki czosnku

  3 listki laurowe

   4 ziara ziela angielskiego

Przygotowanie:

Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy połowę wody i mieszamy.  Dodajemy resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i skórkę z chleba i mieszamy ponownie.
Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
Po dwóch dniach wyciągamy skórkę z chleba. Zakwas mieszamy codziennie, gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Gotowy zakwas przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce.

 

SMACZNEGO !

GALERIA