W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia starszaki nauczyły się jak pięknie nakryć i udekorować świąteczny stół...
W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia starszaki nauczyły się jak pięknie nakryć i udekorować świąteczny stół. Zanim przystąpiliśmy do nakrywania do stołu dzieci przygotowały świąteczne świeczniki oraz dekoracyjnie złożyły papierowe serwetki. Potem przypomnieliśmy sobie jak prawidłowo układać na stole talerze, sztućce, a dzięki naszym ozdobom oraz gałązkom świerku nadaliśmy stołom świąteczny, uroczysty charakter.
W czasie kolejnej wizyty w Knedelkowie dzieci przygotowały świąteczne, cynamonowe choinki z ciasta francuskiego. Przed przystąpieniem do pracy panie pomogły wykroić z ciasta odpowiedniej wielkości prostokąty, które dzieci smarowały roztrzepanym jajkiem oraz posypywały brązowym cukrem i cynamonem. Ze złożonych na pół prostokątów, za pomocą szablonów, dzieci wykrawały choinki. Gałązki naszych choinek starszaki skręcały spiralnie a następnie dekorowały płatkami migdałów i ziarnami słonecznika. Panie kucharki upiekły nasze choinkowe smakołyki a całe przedszkole wypełnił piękny zapach cynamonu. Cynamonowe choinki nie tylko świetnie smakują ale mogą być również pięknym świątecznym upominkiem!
Nasz przepis:
Pachnąca cynamonem choinka z ciasta franuskiego
Składniki na 4 małe choinki:
• opakowanie ciasta francuskiego
• 1 roztrzepane jajko
• brązowy cukier, cynamon (według uznania)
• suszone żurawiny, kandyzowane owoce, płatki migdałów, lukier, cukier puder – dowolnie do dekoracji.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) podzielić ciasto na 4 równe części. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem oraz cynamonem. Złożyć na pół i wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego trójkąty. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżemem). Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, można udekorować bakaliami.
Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać.
Choinki można przygotować z masą makową, a duża choinka (z 2 platów ciasta francuskiego) pieknie ozdobi świąteczny stół.
SMACZNEGO!!!
Przepis pochodzi ze strony; www.mojewypieki.com