Starszaki ponownie uczyły się gotować w Knedelkowie...
Kolejna wizyta w Knedelkowie za nami! Po słodkich doświadczeniach z poprzednich zajęć postanowiliśmy ugotować danie, które śmiało może zagościć na obiadowym stole. Starszaki przygotowały pyszne pieczone ziemniaki, zapiekane z szynką i serem żółtym.
Zanim przystąpiliśmy do pracy panie kucharki ugotowały dla nas ziemniaki w mundurkach. Dzieci starannie pokroiły szynkę w drobną kosteczkę i starły na tarce ser żółty. Pozostało tylko dodać wydrążony z ziemniaków miąższ, masło, przyprawy oraz wszystko dokładnie wymieszać. Starszaki samodzielnie nadziewały ziemniakowe łódeczki pysznym farszem. Gdy skończyliśmy pracę ziemniaczki powędrowały na kilkanaście minut do pieca, a całe przedszkole znowu wypełnił smakowity zapach!
Przepis na nasze ziemniaczki:
NADZIEWANE ZIEMNIAKI*
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 100 g. startego sera żółtego
- 4 plasterki szynki
- 1-2 łyżki masła
- sól do smaku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki ziół wg. uznania- tymianek, bazylia, oregano.
Sposób przygotowania:
Starannie wyszorowane ziemniaki gotujemy około 20-30 minut. Ziemniaki nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy je z garnka i pozostawiamy na kilka minut, aby ostygły. Przekrawamy ziemniaki na pół. Za pomocą małej łyżeczki ostrożnie wyjmujemy z ziemniaków miąższ, pozostawiając przy skórce przynajmniej centymertową jego warstwę. Miąższ przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy starty na grubej tarce ser żółty, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki oraz zioła. Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone ziemniaki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 20-30 minut.
Smacznego !
* przepis po drobnej modyfikacji pochodzi z książki Joanny Krzyżanek „Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci”.