Starszaki doświadczały przygody z pieczeniem...
„O tym jak Antek miał wypieki na twarzy - Eksperymentalne muffiny, czyli przyczyna wypieków na twarzach dzieci”.
Pierwsza wyprawa starszaków do Knedelkowa za nami:) Wstępem do naszych kulinarnych eksperymentów było poznanie przyczyny tytułowych wypieków Antka z opowiadania o przygodach Cecylki Kndelek, autorstwa Joanny Krzyżanek. Wprawieni w dobry nastrój przystąpiliśmy ochoczo do pracy. Strszaki dzielnie kroiły w kostkę jabłka, odmierzały potrzebne składniki i dokładnie wszytko mieszały, mieszały, mieszały:) Końcowy sukces stanął pod znakiem zapytania gdy grupa podzieliła się na goracyh zwolenników i przeciwników rodzynek w cieście, ale szczęśliwie udało się nam wypracować kompromis:) Pozostało tylko wypełnienie ciastem papilotek do pieczenia muffinek i uzbrojenie się w cierpliwość. Całe przedszkole wypełnił piękny zapach pieczonego ciasta i cynamonu, a my radością informowaliśmy wszystkich,że to nasza zasługa.
Przepis na nasze „Jesienne muffinki z jabłkami i cynamonem”:
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
- 50 gbrązowego cukru + do posypania muffinów przed pieczeniem
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 115 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- około 300 g jabłek (2-2,5 szt.), obranych i pokrojonych w niedużą kostkę, garść rodzynek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, cynamon.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone jabłka, rodzynki i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. Najlepsze jedzone ciepłe :-).*
Przepis jest świetną bazą do kulinarnych ekspermentów a jabłka, rodzynki i cynamon możemy zastępować dowolnymi mieszankami owoców, czekolady i bakalii.
Smacznego :-).
* przepis pochodzi ze srtony: www.mojewypieki.com